- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Inteligența Artificială creează sisteme artificiale mai mici fără intervenția umană
Getting your Trinity Audio player ready...
|
O echipă de cercetători a publicat recent un studiu care arată că modelele de inteligență artificială pot acum crea sisteme AI mai mici fără ajutorul uman, marcând un avans semnificativ în domeniu.
Proiectul, realizat printr-o colaborare între Aizip Inc. și o echipă de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology și mai multe campusuri ale University of California, demonstrează că modelele AI mai mari, similare celor care alimentează platforme precum ChatGPT, pot crea aplicații AI mai specifice, adaptate pentru utilizarea în viața de zi cu zi.
Aceste modele specializate ar putea contribui la îmbunătățirea aparatelor auditive, monitorizarea conductelor de petrol și urmărirea speciilor pe cale de dispariție.
„În prezent, folosim modele mai mari pentru a construi modele mai mici, ca și cum un frate mai mare ar ajuta unul mai mic să se perfecționeze. Aceasta este prima etapă către o muncă mai mare de AI auto-evolutiv”, a declarat Yan Sun, CEO al companiei de tehnologie AI, Aizip, într-un interviu pentru Fox News. „Aceasta este prima etapă în demonstrarea faptului că modelele AI pot construi alte modele AI.”
Un dispozitiv prezentat de Sun și Chen – un tracker de activitate umană care folosește AI pentru a colecta și analiza datele de mișcare – era încorporat într-un cip mai mic decât un banuț.
Acest senzor este un exemplu de învățare automată în miniatură, sisteme AI mici care pot fi utilizate în dispozitive sau spații compacte. Capacitățile de învățare automată în miniatură sunt cruciale pentru AI-ul omniprezent, ideea că aproape orice obiect ar putea deveni inteligent, a afirmat Sun.
„Dacă ne gândim la ChatGPT și la învățarea automată în miniatură, acestea sunt pe cele două extreme ale spectrului de inteligență. Modelele mari se află în cloud”, a explicat Chen pentru Fox News. „Pe de altă parte, construim cele mai mici modele. Acestea se găsesc în obiecte.”
Studiul sugerează că în viitor, electrocasnicele precum mașinile de cafea, cuptoarele, mașinile de spălat vase, televizoarele și altele ar putea include inteligență artificială, deschizând calea către o lume în care tehnologia AI este omniprezentă în viața cotidiană.